Pentru ca nu mai e mult pana la Craciun, m-am hotarat sa va arat o parte din ornamentele handmade cu care imi decorez casa si cadourile. Stiu ca pare un pic dificil sa iti faci propriile ornamente, dar chiar nu este greu, necesita doar un pic de rabdare. Si ca sa va demonstrez ca nu e imposibil si ca poate fi chiar distractiv sa creezi ceva cu mainile tale, am creat o serie de tutoriale handmade, dedicata special ornamentelor pentru Craciun.
Primul tutorial din serie este acum disponibil si pe YouTube, chiar aici.
Primul tutorial din seria dedicata Craciunului: Fulg de Zapada Quilling (varianta 1)
De ceva ani, majoritatea ornamentelor din bradul de Craciun sunt facute de mine, in tehnica quilling. Imi sunt tare dragi si mai nou, am inceput sa le fac si cadou. Ornamentele mele preferate raman fulgii de zapada, mi se par fermecatori si fabulosi, mai ales cand de Craciun nu prea avem zapada.
Daca iti plac cadourile sau decoratiunile handmade, sper ca acest tutorial sa te inspire. Tehnica quilling este un pic migaloasa, dar poti realiza fulgi de zapada spectaculosi folosind forme relativ simple. Totul este geometrie si creativitate.
1. Materiale necesare pentru a realiza un fulg de zapada quilling
Hartie offset de 140 g/mp – 30 benzi de 3 mm latime, 30 cm lungime
Am separat etapele de creatie a fulgului in doi pasi: realizarea propriu-zisa a elementelor si asamblarea lor. Ca sa iti fie mai usor sa urmaresti pasii, am separat fulgul in layere si le-am numerotat in imaginea de mai jos.
Pentru realizarea elementului central (floarea – layer 1) vei avea nevoie de 6 benzi de hartie si lipici. Fiecare banda este rulata intr-un cerc lejer si apoi modelata intr-o forma de lacrima. Urmareste tutorialul video pentru a vedea cum se modeleaza aceasta forma.
6 benzi de hartie – 6 forme tip lacrima
Pentru realizarea colturilor (layer 2) vei avea nevoie de 12 benzi de hartie si lipici. Fiecara banda este rulata intr-o forma alungita, numita in quilling “ochi” sau “marchiza”. Iti recomand sa impingi centrul formei spre unul dintre capete pentru a crea o baza subtire, care sa isi faca loc mai usor intre petalele primului element. In momentul in care “aranjezi centrul”, ii poti da elementului o forma usor curbata.
12 benzi de hartie – 12 forme tip ochi
Pentru realizarea elementelor exterioare (razele – layer 3) vei avea nevoie de 6 benzi de hartie si lipici. Fiecare banda este rulata intr-o forma alungita, de tip “ochi”. In acest caz, pastreaza centrul formei in mijloc.
6 benzi de hartie – 6 forme tip ochi
Pentru realizarea discurilor (layer 4) vei avea nevoie de 6 benzi de hartie si lipici. Fiecare banda este rulata intr-un disc strans.
6 benzi de hartie – 6 discuri
3. Asamblarea elementelor
Dupa ce ai creat formele de mai sus si te-ai asigurat ca lipiciul s-a uscat, este timpul sa asamblezi formele si sa creezi layerele.
Layer 1 – element central: cu cele 6 forme tip lacrima vei crea o floare. Iti recomand sa aplici lipici pe lateralele dinspre varful fiecarei forme. Vei avea nevoie ca acest element sa fie bine lipit in centru, dar nu si intre forme. Acel spatiu este necesar pentru a introduce urmatorul layer.
Layer 2 – realizarea colturilor: ai doua posibilitati pentru aplicarea celor 12 forme.
Varianta 1: cele 12 forme tip ochi se lipesc intre ele, doua cate doua, cu partile usor curbate spre exterior. Dupa acest pas, vei avea 6 forme de tip V.
Dupa ce s-a uscat lipiciul, poti asambla layerul 1 (elementul central) cu layerul 2 (colturile). Lipeste cate un element de tip V intre fiecare petala a elementului central. Iti recomand sa asamblezi aceste elemente unul cate unul, “in oglinda”, ca in videoclipul de mai jos.
Varianta 2: cele 12 forme tip ochi se lipesc individual intre petalele elementului central.
Cand s-a uscat lipiciul si te-ai asigurat ca formele sunt bine lipite, poti incepe urmatorul pas: crearea colturilor. Acest pas este simplu. Va trebui sa unesti elementele de tip V V – VV intre ele. Secretul este sa lucrezi treptat, si in oglinda. Aplici lipici si apoi unesti varfurile a doua elemente, aplicand presiune cu varful degetelor pentru cateva secunde.
Layer 3 – adaugarea “razelor”. Lipeste fiecare “raza” in spatiul dintre colturi.
Layer 4 – ultimul pas este lipirea discurilor.
Ta daaa! Un ornament nou nout pentru un brad de Craciun handmade.