Ghid pentru incepatori in quilling: despre cum alegem hartia, instrumente, lipici si altele

DE MONICA BADIU

* Aceasta postare contine linkuri de afiliat.

Daca v-ati indragostit de quilling si abia asteptati sa realizati propriile creatii minunate, acest ghid pentru incepatori in quilling, va va ajuta sa aflati cum este bine sa incepeti.

Cand incepem ceva nou, putem fi cateodata coplesiti. Exista atat de multe tutoriale, atat de multe tipuri diferite de hartie, instrumente si modalitati de a incepe in quilling, incat ar putea fi derutant pentru un incepator.

In acest ghid de quilling pentru incepatori veti afla care sunt unele dintre instrumentele si materialele de baza. De asemenea, ghidul va va ajuta sa va dati seama de ce instrumente aveti nevoie pentru a incepe sau cu ce hartie puteti lucra.

Cuprinsul acestui ghid de quilling pentru incepatori

  • Ce este quilling-ul
  • Un pic de istorie
  • Instrumente
  • Hartie
  • Adeziv
  • Formele quilling de baza
  • Design-uri
  • Finisaje

Cum am ajuns eu sa fac quilling

In urma cu mai bine de 10 ani, am inceput aceasta aventura in quilling. Pe atunci nu existau magazine care sa livreze in Romania instrumentele de baza necesare. Asa ca a trebuit sa fiu creativa si sa gasesc modalitati de a face quilling fara instrumentele sau hartia specializate.

Nu glumesc – primul meu ac de rulat a fost… o scobitoare taiata pe mijloc  la un capat. Foloseam lipici tip baton si imi taiam singura benzile de hartie cu foarfeca.

Nu era deloc usor sau distractiv, iar despre primele mele modele puteam spune ca aratau oricum, dar nu frumoase. Sau asa credeam eu atunci. Dar inceputul a fost suficient de bun. Am descoperit ca imi place foarte mult sa creez cu ajutorul hartiei. M-am indragostit de minunata arta a rularii si modelarii hartiei prin care puteam crea modele complexe si pline de culoare.

Asa ca am inceput sa fac investitii. Am cumparat primele mele instrumente de quilling din SUA. Am inceput sa caut pe piata locala cel mai bun adeziv si mai apoi lacuri. potrivite Am cautat si alternative la benzile de hartie disponibile pe piata,  cele de 90 gsm imi pareau foarte fragile si in plus, se gaseau in putine culori.

Dupa mai bine de 10 ani, am construit o afacere din pasiunea mea pentru quilling – din dorinta de a oferi unei simple coli de hartie o noua dimensiune, o noua viata.

Ce este Quilling-ul

Quilling sau filigran este o forma de arta. Ea implica utilizarea benzilor de hartie si a lipiciului pentru a crea modele fantastice. Cea mai comuna forma este aceea in care rulati o banda de hartie intr-un cerc si apoi modelati acest cerc prin presare.

Rotind mai multe benzi in cercuri si folosind lipici pentru a le prinde, veti putea crea tipare si modele frumoase si complexe, cum ar fi flori, frunze, animale, portrete, bijuterii si multe altele.

Un pic de istorie

Quilling-ul nu este o forma de arta noua. Tehnica quilling este cunoscuta de secole. Cea mai veche mentiune a acesteia fost descoperita in secolul al XV-lea si era cunoscuta sub numele de filigran. Tehnica era folosita pentru decorarea obiectelor religioase, ca o alternativa mai ieftina la materialele decorative scumpe, cum ar fi fildesul sculptat si fierul forjat.

Unelte

Exista multe instrumente diferite pe care le puteti utiliza pentru quilling. De-a lungul anilor, tot mai multe instrumente au aparut pentru a ajuta artistii sa creeze cu mai multa usurinta modele quilling calitative si unice.

Daca sunteti in cautarea instrumentelor de inceput in quilling, veti avea nevoie de 2 lucruri: un ac de rulat, pentru rularea formelor, si pensete pentru a va ajuta sa terminati design-urile si sa puneti elementele in locul lor fara sa incurcati intregul design.

Alte unelte sunt: fringer, aparat de incretit hartia (crimper), instrument de ghidare (curling coach), sabloane, pieptan si border buddies.

Hartia

Hartia pentru quilling este taiata in benzi. Aceste benzi sunt rulate sau modelate cu ajutorul diverselor instrumente de quilling.

Puteti gasi de cumparat aproape toate tipurile de benzi de hartie pe care sa le utilizati in modelele dumneavoastra. Cand achizitionati hartia de quilling, ar trebui sa fiti atenti la densitate (sau greutate), latime, lungime si culoare.

Puteti cumpara benzi de hartie quilling pre-taiate de la aproape toate magazinele de arta si hobby sau artizanat. Daca vreti sa cumparati online, nu veti dat gres niciodata cu Amazon.

Unii retaileri online sunt specializati in varietati si culori specifice de hartie de quilling. Unul dintre preferatii mei este Quilling Creations Quilling Supplies.

Hartia pentru quilling este taiata in prealabil, dar puteti oricand sa o taiati singuri, daca vreti sa reduceti costurilor la consumabile, sau daca doriti anumite culori sau o anumita densitate a hartiei. Puteti cumpara taietoare de hartie, in mod normal acestea ar taia benzi de 7 mm si 3,5 mm, dar aproape toate lasa un model ondulat pe partile laterale. Daca nu doriti textura pe margini, cel mai bine ar fi sa folositi o ghilotina sau sabloane pentru quilling, o rigla si un taietor pentru a taia fasiile de hartie individual. Aceasta ultima optiune va va oferi cea mai mare versatilitate in ceea ce priveste latimea benzii de hartie, dar va dura si mai mult.

Țineti minte ca benzile de hartie pe care le gasiti in comert sunt foarte usoare, ceea ce poate face dificila crearea unor lucrari durabile fara a utiliza un lac ca finisaj.

Majoritatea lacurilor vor schimba culorile hartiei sau ii vor oferi un aspect stralucitor. Daca nu doriti acest tip de efect, utilizati hartie mai grea.

Eu imi cumpar hartia in vrac de la magazinele locale de artizanat si folosesc doua taietoare pentru a obtine benzi de hartie de 7 mm si 3,5 mm.

Acestea sunt modelele pe care le folosesc: 1 si 2.

Adezivul

Un incepator in quilling ar putea crede ca orice lipici de hartie va functiona, doar este vorba despre hartie pana la urma. Trebuie totusi sa acordati atentie catorva calitati.

In primul rand, veti avea nevoie de un lipici care se usuca transparent. Asta pentru a va asigura ca modelele de quilling vor avea un look profesional, mai ales daca vindeti bijuterii si felicitari.

In al doilea rand, veti avea nevoie de un adeziv bun. Un tip de lipici care nu se usuca instantaneu, dar adera la hartie suficient de rapid. Acest lucru va permite sa faceti usor ajustari in ultima clipa fara a va strica benzile de hartie.

In al treilea rand, veti avea nevoie de un lipici pe baza de apa si care nu este fabricat din substante chimice cu miros puternic. Daca realizati bijuterii cu vopsea, nu doriti ca design-urile dumneavoastra sa aiba un miros puternic chimic.

Acordati atentie recipientului in care este depozitat lipiciul. Recomand o sticla cu o varf subtire, care sa lase cantitatea suficienta de lipici. Prea mult lipici si vor ramane urme pe creatia dumneavoastra. Prea putin lipici si veti pierde mult timp doar ca sa stoarceti sticla.

Acest tip de recipient este o alegere excelenta.

Adezivul in care am incredere pentru modelele mele de quilling este cumparat de la casaretro.com, un magazin local de artizanat.

Design-uri

In toti acestia ani in care am lucrat cu hartia, am invatat ca aceasta este un material foarte versatil. Cu putina presiune, modelare si un pic de rabdare, puteti folosi hartie pentru a crea orice. Cand vine vorba de quilling, singura limita este imaginatia noastra.

Sa incepem cu produsele si accesoriile realizate prin tehnica quilling:

Puteti crea bijuterii quilling. De la cercuri simple la modele complexe, quilling-ul poate fi folosit pentru a crea cercei, inele, coliere si brose.

De asemenea, puteti crea diverse accesorii pentru par. Cele mai frecvente sunt agrafele de par.

Puteti crea magneti de frigider si marturii de nunta, ornamente pentru bradul de Craciun si chiar papusi quilling.

Puteti realiza invitatii si felicitari.

Puteti crea tablouri cu portrete, peisaje, flori si multe altele.

Vizitati contul meu de Pinterest, pentru mai multa inspiratie quilling.

Finisaje

Orice produs realizat prin tehnica quilling care este menit sa fie vandut trebuie sa fie de calitate, durabil si sa fie placut din punct de vedere estetic. De multe ori utilizam un lac pentru a finaliza produsul si pentru a ne asigura ca acesta nu va fi afectat de factori precum umiditatea, manipularea si depozitarea.

Exista unele tipuri de modele quilling care ar trebui tratate cu lac pentru a le oferi o durabilitate crescuta, in special cele care sunt menite sa fie manipulate sau utilizate frecvent. Bijuterii de toate tipurile se incadreaza in aceasta categorie.

Pe de alta parte, modelele quilling care vor fi plasate intr-un cadru de protectie, acoperite cu sticla, pot fi lasate asa cum sunt, fara a adauga lac.
Lacul va fi aplicat la sfarsitul fazei de productie si ar trebui sa fie un produs compatibil cu hartia. Cand vorbim despre lacuri, recomand testarea mai multor tipuri pentru ca fiecare artist are propriile preferinte.

Personal evit sa folosesc lacuri, deoarece acestea modifica culoarea si textura design-urilor mele. Folosind hartie cu densitate mai mare si elemente solide in design-urile mele, ma asigur ca au durabilitate si look profesional, chiar si fara lac.

Cu toate acestea, exista alti artisti quilling care prefera sa foloseasca lacuri stralucitoare si care sa acopere intregul design intr-un invelis protector. Alti artisti folosesc lacuri opace si care au un efect de matifiere.

Acesta este unul dintre cele mai populare lacuri pentru quilling.

Carti si ateliere

Indiferent daca sunteti in cautarea inspiratiei sau daca doriti sprijin la inceput, cartile si atelierele de quilling va vor ajuta. Gasiti pe Amazon foarte multe carti pentru inspiratie. 

Va voi povesti un pic despre participarea la ateliere de quilling

In ultimii doi ani am tinut propriile mele ateliere si le consider extrem de utile din doua motive:

1, Incepatorii primesc indrumari practice de la cineva cu experienta in tehnica quilling.

2, Cei aflati la inceput au acces la instrumente si consumabile profesionale fara a cheltui bani pentru achizitionarea acestora.

In cele din urma, un incepator va putea sa-si dea seama daca quilling-ul este ceva care il intereseaza cu adevarat si daca doreste sa continue.

Sunteti gata sa dati o sansa quilling-ului?

Instrumentele si materialele de baza necesare pentru a incepe sa lucrati in quilling sunt usor de gasit si nu necesita investitii majore.

Uneltele de baza includ doua lucruri: un ac de rulat, pentru rularea formelor si pensete pentru a va ajuta sa terminati design-urile si sa puneti anumite elemente in locul lor fara sa incurcati intregul design.

Adeziv: pentru a face toata experienta mult mai usoara, va sugerez cu tarie sa gasiti un lipici bun, mai degraba decat sa folositi batoane de adeziv.

Hartie de quilling: daca doriti doar sa incercati aceasta tehnica, atunci hartia pe care o gasiti in comert este foarte buna. Puteti incepe cu un set cu mai multe de culori si sa va distrati testandu-va mana.

Inspiratie sau tutoriale: pe blog gasiti cateva tutoriale, care va vor ajuta sa incepeti sa faceti propriile modele de quilling.

Daca preferati sa cumparati un kit pentru incepatori in quilling, exista multe disponibile online. Cele mai multe dintre ele vor include instrumente de baza si hartie.

Va multumesc ca ma cititi!

Sper ca v-a placut acest ghid de quilling pentru incepatori si ca sunteti mai aproape de acum sa faceti pasul catre acest mestesug. Intr-o postare viitoare voi vorbi mai mult despre tehnicile de quilling si voi impartasi din propria experienta, dar si despre cum am construit o mica afacere din pasiunea pentru quilling. 

Aveti sfaturi sau proiecte pe care doriti sa le distribuiti? Mi-ar placea sa le aflu de la dumneavoastra, va rog lasati comentarii in sectiunea de mai jos.
Pentru mai multe proiecte DYI, verificati pagina principala a blogului

♡ M

1 thought on “Ghid pentru incepatori in quilling: despre cum alegem hartia, instrumente, lipici si altele ​”

  1. Pingback: Tutorial DIY: Floare Quilling de Primavara​ – Fata cu Flori de Hârtie

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top