Cresterea lavandei, un nou proiect de suflet

Anul acesta a fost pentru mine un restart. In cateva luni am schimbat foarte multe si schimbarea mi-a prins foarte bine. Dupa 2 ani de birou si vreo 4 de lucrat intens pe marketing in fashion, am trecut din nou la freelancing, mi-am reactivat pasiunea pentru DIY si am inceput un nou proiect de suflet: cresterea lavandei.

De unde pana unde? In urma cu cativa ani am fost pentru prima data intr-o vacanta in Bulgaria, si am nimerit fix in sezonul de inflorire a lavandei. A fost magic. Campuri albastre, mov si parfumate care se intindeau cat vedeai cu ochii. M-am indragostit la prima vedere si din acel moment am visat sa am propriul camp de lavanda. Aproape 6 ani mai tarziu, visul a inceput sa prinda contur.

Cresterea lavandei, un nou proiect de suflet
Eu intr-un camp de lavanda din Bulgaria

De Craciun, anul trecut, stateam de vorba cu tata. Eram intr-o stare emotionala proasta, eram foarte obosita, imi doream foarte mult sa schimb ceva in viata mea si imi era groaznic de frica. Pentru prima data in viata mea ma simteam pierduta. Habar nu aveam ce vreau sa fac in urmatoarele luni, ma simteam neinspirata, demoralizata si nu aveam incredere in propriile forte.

Tata m-a intrebat ce mi-as dori sa fac daca as avea resurse. De nicaieri a aparut acest raspuns: “Vreau sa cresc lavanda”. Am inceput sa discutam despre ce e nevoie si la ce suprafata m-am gandit. Cateva minute mai tarziu a sunat-o pe bunica si impreuna au gasit un teren de 500 mp.

O luna mai tarziu eram la tara, studiind terenul. M-am hotarat repede. This is it.

Am inceput sa caut soiul de lavanda dorit, sa invat care e treaba cu butasii, de ce tip de sol e nevoie, cum il poti corecta pentru a obtine PHul potrivit lavandei, cum sa o ingrijesc, de unde pot sa cumpar cele mai calitative plante etc. Dupa vreo cateva saptamani, mama mi-a trimis un anunt de pe OLX care vindea butasi de lavanda soi Sevtopolis. Este unul dintre cele mai populare soiuri de lavanda din Bulgaria, este aclimatizat pana la -34 de grade C (ceea ce e bine, pentru ca in Vrancea, locul in care am plantat, iernile sunt geroase) si are un raport bun pentru flori si cantitatea de ulei.

Am sunat, am discutat, le-am comandat. La sfarsitul lui martie am fost sa le iau si a doua zi am plantat primele mele plante de lavanda. Impreuna cu parintii, sotul si bunicile am plantat intr-o zi 600 de butasi Sevtopolis. Nu imi venea sa cred ca se intampla.

Cresterea lavandei, un nou proiect de suflet
La sfarsitul unei zile magice

Plantarea in sine nu este neaparat anevoioasa, dar daca nu ai exercitiu si nu stii neaparat ce faci, pentru ca nu ai mai facut-o niciodata, este o provocare. Nici terenul nu ne-a ajutat foarte mult. Nu era pregatit pentru plantare si a trebuit sa dam cu sapa destul de mult. A fost intr-un mare fel.

Nu cred ca as fi reusit nici in 3 zile sa plantez singura 600 de plante. A fost extraordinar sa am ajutorul familiei si m-am bucurat mult sa vad ca si bunicile au placerea de a descoperi aceasta planta. Parintii mei au crescut la tara, mai folosisera o sapa in viata lor, dar nu cred ca se asteptau vreodata sa mai mearga in camp cu sapa.

La sfarsit de zi am picat lata, infofolita intr-o plapuma groasa, facuta de bunica. M-am trezit a doua zi cu un zambet tamp pe fata. In sfarsit realizasem ce facusem cu o zi in urma. Era pe bune. Visul se intampla.

♡ M.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top